VÁŽNA NEHODA: Po zrážke osobného vlaku hlásia zranených

08.11.2019 Košice

Košice 7. novembra (TASR) - Štvrtkovú zrážku vlakov v Košiciach vyšetruje oddelenie železničnej polície ako prečin všeobecné ohrozenie. Informuje o tom krajské riaditeľstvo policajného zboru na sociálnej sieti s tým, že obe zranené osoby po ošetrení previezli na ďalšie vyšetrenie do Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach. Podľa hovorkyne nemocnice Ivany Vaněkovej si ich zranenia nevyžiadali hospitalizáciu.

„Dnes, v čase o 14.12 h došlo v železničnej stanici Košice pri Stavadle č. 3 k zrážke osobného vlaku s tam odstaveným vlakom HDV zálohy. V čase zrážky sa v osobnom vlaku nachádzalo približne 50 osôb plus personál. Došlo k zraneniu dvoch osôb, a to jedného cestujúceho a vlakvedúceho osobného vlaku,“ uviedla polícia. Podľa Vaněkovej ich v nemocnici ošetrili ambulantne. Na mieste zasahovali aj hasiči.

Osobný vlak (Os) 6420, ktorý sa zrazil so zálohou – posunovacím rušňom Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), smeroval z Košíc do Moldavy nad Bodvou. Ako predtým pre TASR uviedol hovorca ZSSK Tomáš Kováč, po strete sa jeden z vozňov vykoľajil, no aj keď zostal na kolesách, bol mierne naklonený. Podľa jeho slov bola dychová skúška rušňovodiča negatívna.

Zrážka si vyžiadala aj obmedzenia vo vlakovej doprave, odrieknuté boli vlaky Os 6420, Os 6423, Os 8811 aj REX 1907. Náhradnú autobusovú dopravu zabezpečili pre odrieknuté vlaky Os 6424 a Os 6427.

Chronológia nehôd vlakov v Slovenskej republike


      
16. marca 2018 - 18 zranených, z toho troch ťažko si vyžiadala nehoda vlakov, ku ktorej došlo v Pezinku po tom, keď súprava osobného vlaku narazila zozadu do stojaceho rušňa.

15. decembra 2017 - Na nákladnej železničnej stanici vo Zvolene sa zrazili pri posune nákladný vlak s osobným. Ľahké zranenie utrpelo do desať osôb. Vlaky do seba narazili len pri nevysokej rýchlosti, pričom v osobnom vlaku sa ľudia zranili pádom na zem.

26. apríla 2017 - Osobný vlak spoločnosti RegioJet sa okolo 5.00 h zrazil s dodávkou. Nehoda sa stala na železničnom priecestí v úseku medzi Zlatnou na Ostrove a Zemianskou Oľčou v okrese Komárno, kde pravdepodobne vodič automobilu nedal prednosť prichádzajúcemu vlaku. Stret sa obišiel bez zranení na strane cestujúcich a zamestnancov RegioJetu. Záchranná služba odviezla na ošetrenie vodiča automobilu.

8. novembra 2016 - Na nechránenom železničnom priecestí pred zastávkou Zemianska Oľča došlo krátko po 8.00 h k zrážke osobného vlaku RegioJet s kamiónom. Z celkového počtu 20 cestujúcich utrpelo zranenie sedem osôb. Zranený bol aj šofér nákladného vozidla. Vodič kamióna, 41-ročný muž z Maďarska, prevážal obilie. S kamiónom vychádzal z obce na cestu I/63. Na železničnom priecestí sa zrazil s prechádzajúcim vlakom RegioJet.

 16. septembra 2016 – K nehode vlaku REX 774 (Komárno - Bratislava) spoločnosti RegioJet, ktorý sa na priecestí vo Veľkom Mederi zrazil s kamiónom, došlo približne o 7.15 h. Vlaková súprava, v ktorej sa malo viesť 35 ľudí, sa okrem posledného vozňa pri nehode vykoľajila, zranilo sa celkovo 15 ľudí. Rušňovodič podľahol (7. 10.) v nemocnici následkom vážnych zranení. Pri zrážke sa zranilo 37 ľudí.

26. októbra 2012 - O 15.24 h na trati Bratislava Vinohrady - Bratislava Hlavná stanica na 2. traťovej koľaji vlak Os 2018 narazil zozadu do vlaku Os 4618. Rušeň osobného vlaku 2018 sa následne vykoľajil. V dôsledku zrážky vlakov bolo zranených 23 osôb. Najhoršie bol na tom rušňovodič.

13. októbra 2010 - Na železničnej stanici v Žiline narazil posunujúci rušeň do súpravy rýchlika odchádzajúceho do Čadce a Krakowa. Na rýchliku sa vykoľajilo hnacie vozidlo a tri vozne. Ľahko sa zranila vlakvedúca a sprievodkyňa.

1. apríla 2010 - Na železničnej stanici v Spišskej Novej Vsi sa zrazili dva vlaky. Nehoda si vyžiadala tri ľudské životy. Vo vagóne bolo desať ľudí zranených, z toho jeden ťažko. V elektrickom rušni, ktorý narazil do osobného vlaku, boli štyria ľudia, z toho jeden bol inštruktor, ktorý zaúčal nového rušňovodiča. Jediný, ktorý zo štvorice prežil, bol zaúčajúci sa mladý rušňovodič. K nehode došlo krátko po 11.30 h, keď do stojaceho osobného vlaku narazil zozadu elektrický rušeň Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia.

17. apríla 2008 - Do stojaceho medzinárodného rýchlika EuroCity, ktorý smeroval do Prahy, narazil na Hlavnej stanici v Bratislave zozadu rušeň s troma osobnými vozňami. Pri nehode, ktorá sa stala približne o 16.20 h, sa ľahko zranilo 11 ľudí.
 

Vyberte región

mark